Keputusan Mesyuarat Bersama Pendaftar :

 1. Tarikh : 27/10/10
 2. Masa : 1430-1630
 3. Tempat : Bilik Mesyuarat Jabatan Pendaftar, Aras 5, Canselori, UKM.

Kehadiran :

 1. En. Ab. Aziz Othman - Pendaftar
 2. Mejar Houssaini Abdul Ghani - Ketua Pegawai Keselamatan
 3. En. Mursidi Ahamad - Ketua Bahagian Pentadbiran Am/Setiausaha
 4. En. Khalid Sameon - Penolong Pendaftar Unit Kenderaan
 5. Sdr. Hamzah - Presiden PMUKM
 6. Sdr. Hazwan - Timbalan Presiden PMUKM
 7. Sdr. Rasydan - Exco PMUKM

Isu Pengangkutan :

 1. UKM bersetuju untuk membeli bas baru tetapi tertakluk kepada kewangan Universiti
 2. Jabatan Pendaftar sentiasa menyediakan kemudahan pengangkutan untuk aktiviti pelajar, dan 95% tempahan kenderaan untuk aktiviti pelajar telah dipenuhi. 5% tempahan yang tidak dapat dipenuhi adalah tempahan yang tidak mengikut prosedur iaitu tempahan yang dibuat pada saat-saat akhir dimana kenderaan tidak dapat disediakan oleh pihak Universiti dan juga pihak syarikat luar.Peringatan kepada pelajar, sekiranya program tidak jadi atau pelajar tarik diri, sila maklumkan sekurang-kurangnya 2,3 hari sebelum tarikh program. UKM terpaksa membayar tempahan bas walaupun anda tidak menggunakannya.
 3. Pelajar dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati dan tidak berebut ketika menaiki kenderaan UKM
 4. UKM akan mengkaji balik jadual perkhidmatan bas, dan aliran perjalanan bas. Segala perubahan selepas ini akan dimaklumkan.

Isu Keselamatan :

 1. Wisma Aman akan melakukan rondaan lebih kerap, konsisten dan berkesan di tempat-tempat yang dikenal pasti, disamping mempertingkatkan kawalan dengan mengadakan sekatan lalulintas. Pelajar dinasihatkan agar sentiasa membawa kad matrik bersama, dan mendaftar kenderaan masing-masing di Wisma Aman.
 2. Haiwan liar : UKM sudah menghantar notis menghapus/halau haiwan liar, namun, akan dilaksanakan pada cuti semester bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku. Pihak Wisma Aman sudah dan akan meneruskan operasi menangkap haiwan liar setiap bulan.
 3. CCTV : semua CCTV sudah disemak, dan kini berada pada tahap pengauditan. Akan berfungsi sepenuhnya selepas pengauditan. Jabatan Pendaftar akan memaklumkan kepada seluruh kolej kediaman agar membuka rangkaian CCTV (LMC) agar pemantauan dapat dibuat dengan lebih berkesan. Jabatan Pendaftar juga akan membeli pertambahan penstoran data daripada CCTV agar segala rekod tidak dipadamkan secara automatik. Tambahan CCTV sudah dimohon.
 4. Kecurian : Semua pelajar diminta berhati-hati dan sentiasa berwaspada terhadap barangan peribadi masing-masing. Anda diminta untuk terus menghubungi Wisma Aman di talian 03 89214666 jika ada sebarang masalah keselamatan, dan berjumpa orang yang berkelakuan pelik dan mencurigakan.
 5. Sebarang kecurian hendaklah dilaporkan terus kepada Wisma Aman.

Isu Prasarana/Fasiliti/Kemudahan

-akan dibincangkan dalam mesyuarat bersama Jabatan Pengurusan Pembangunan (JPP)-

Pihak PMUKM akan mengadakan pertemuan secara berkala dengan jabatan-jabatan UKM dan persatuan-persatuan pelajar untuk menjaga kebajikan pelajar. Isu-isu yang kritikal akan diperjuangkan agar dapat dilaksanakan secepat mungkin. Sebarang masalah dan isu bolehlah menghubungi mana-mana Exco dan Ahli PMUKM, agar kita dapat melaksanakan dan menyelesaikan masalah secepat mungkin demi kebaikan bersama.


KEBAJIKAN KAMPUS TANGGUNGJAWAB BERSAMA


Mohd Rasydan Bin Mohd Rais

Exco Prasarana, Keselamatan, Dan Pengangkutan

Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia.


Mahasiswa Tunjang Aspirasi Universiti

0 Response for the "Keputusan Mesyuarat Bersama Jabatan Pendaftar"

Post a Comment